dilluns, 18 d’abril del 2016

Comparativa de fluorocarbonis: Tubertini Carbon Gost, Duel Carbon Max i Duel Carbon Pro Tought

Avui he decidit fer una entrada per fer una comparativa entre tres dels fils de fluorocarboni que estic emprant darrerament. I som conscient de que cada persona té les seves pròpies sensacions a l'hora de testar els materials, i més amb els fils. Sobretot quan estem parlant de tres fils molt bons com són el Tubertini Carbon Ghost, el Duel Max i el Duel Pro Tought.


Duel H.D. Carbon Max
Aquest fil ha estat un gran descobriment. És un fil molt bo, 100% fluorocarboni, amb poca memòria i una resistència al nus molt alta. On el compro el venen en bobines de 100 metres, i això és d'agrair, al manco per la gent que anam molt a pescar i canviam els baixos cada cop que sortim (si no els canviam un quants cops cada pescada). A més, el preu, tenint en compte que són 100 metres, és barat. Pot ser la única pega que li trob és que ve en una bobina molt ample. Al manco, els diàmetres petits podrien venir en bobines més petites per poder-les guardar o transportar més còmodament. En fi, és un fil que recomano molt. Per mi és un dels millors que he provat fins ara.



Les mesures en que el trobam són les següents:
0.23mm - 4 KG
0.26mm - 5 KG
0.28mm - 6 KG
0.33mm - 7 KG
0.37mm - 9 KG
0.40mm - 11 KG
0.47mm - 13 KG
0.52mm - 16 KG
0.57mm - 19 KG
0.62mm - 22 KG
0.66mm - 25 KG


Tubertini Carbon Ghost
El Carbon Ghost és un fil que fa molt que empro i que m'ha donat molt bons resultats. Es tracta d'un fil de fluorocarboni (els fabricants no diuen que sigui 100% fluorocarboni, sinó que està fet amb polyvinylidene fluoride) i és, com la majoria de fluorocarbonis, de color transparent. Sense ser dels fils més rígids, sí que té un punt de rigidesa important. Té una resistència al nus molt bona i aguanta bastanta força. És un fil que aguanta bé quan hi ha un poc de corrent. Les bobines són de 50 metres, cosa que sol esser el més normal, però que els que anam molt a pescar agrairiem que vengués en bobines de més metres. La bobina en sí no és molt gran, el que ajuda al transport i a l'hora de portar-la dins la caixa de pesca. És un fil que m'ha anat molt bé, més bé barat i de bona qualitat. Si no voleu gastar molt, val la pena.



Les mesures en que el trobam són les següents:
0.059mm - 0.42 KG
0.064mm - 0.51 KG
0.069mm - 0.57 KG
0.074mm - 0.69 KG
0.083mm - 0.75 KG
0.090mm - 0.96 KG
0.104mm - 1.16 KG
0.12mm - 1.67 KG
0.13mm - 2.05 KG
0.15mm - 2.29 KG
0.16mm - 2.85 KG
0.18mm - 3.1 KG
0.20mm - 4.1 KG
0.25mm - 6.2 KG
0.28mm - 6.8 KG
0.33mm - 8.6 KG
0.35mm - 10.45 KG
0.38mm - 11.25 KG
0.42mm - 13 KG
0.46mm - 15.7 KG
0.49mm - 18.1 KG
0.52mm - 21.4 KG



Duel H.D. Carbon Pro Tought
Aquest és el darrer fil que he provat i he de dir que m'ha sorprès molt gratament. Es tracta d'un florocarboni 100%, transparent. És un fil molt maleable, dolç, molt fort i que permet fer uns nusos de manera molt senzilla. Es ven en bobines de 50 metres (com la majoria de fluorocarbonis), cosa que podrien millorar i fer bobines de més capacitat. Una de les innovacions que a mi m'ha agradat molt és el seu envàs. Es ven en bobines petites, fet que facilita molt el transport i emmagatzematge, i té un sistema de tancament que han patentat els de Duel anomenat "autoline holder". Això no és més que un sistema que impedeix que el fil surti sol de la bobina. Crec que és una "pijada" molt útil. Per altra banda, m'agrada molt la quantitat de mesures en que es fabrica, el que permet que poguem emprar la mida exacte que volem, sobretot en números prims. El seu preu tampoc és molt car si el comparam amb fils de fluorocarboni tipus Seaguar, tot i que si que és més car que el clàssic Trilene. Crec que qualitat preu és un dels millors fils que he provat.



Les mesures en que el trobam són les següents:
0.16mm - 2 KG
0.19mm - 2.6 KG
0.20mm - 3 KG
0.22mm - 3.7 KG
0.23mm - 4 KG
0.26mm - 5 KG
0.28mm - 6 KG
0.33mm - 7 KG
0.37mm - 9 KG
0.40mm - 11 KG
0.43mm - 11.5 KG
0.47mm - 13 KG
0.52mm - 16 KG
0.57mm - 19 KG
0.62mm - 22 KG
0.66mm - 25 KG

Conclusions
Fer una comparativa d'aquests tres fils no és senzill. Sobretot perquè cada pescador té les seves manies... a uns els agraden més els fils rígids pequè no embullen tant i a altres els fils més maleables perquè donen més llibertat a les esques. Segurament el millor és emprar fils el més maleables possibles que la mar permeti. Dit això, els tres fils dels que he parlat són molt bons . Possiblement el més maleable sigui el Duel Carbon Pro Tought. És molt sedós i permet fer uns nusos molt bons. En canvi el Carbon Max i el Tubertini són una mica més rígids, però no massa. Per preu, el millor és el Carbon Max (si tenim en compte que es fa en 100 metres). Per envoltori me quedaria amb el Carbon Pro Tought. El Tubertini, en canvi, és el que té més varietat en mides primes.
Si hagués de triar-ne només un, possiblement me decantés per algun dels dos Duel. Són una pasada: aguanten molt, faciliten molt el nus, no tenen un desgast excessiu i em transmeten molt bones sensacions.
Esper que aquesta comparativa us serveixi, sobretot si esteu pensant en canviar de fluorocarboni. Si els provau, ja me direu que en pensau. I, si estau emprant algun altre fil que valgui la pena, no deixeu de comentar-ho.

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.


dissabte, 9 d’abril del 2016

YKR Crack. Un esquer barat amb característiques d'esquer top

Darrerament l'spinning acapara gairebé totes les meves sortides de pesca. I no és que surti molt de peix, però poc a poc i a mesura que s'encalanteixi l'aigua aniran sortint més i més depredadors. O això esper. Aquest hivern ha estat de moltes proves i noves "juguetes". Algunes han resultat ser un "fiasco", però altres han demostrat que funcionen molt bé. I avui us en parlaré.

Fa uns mesos vaig adquirir un YKR Crack de 175 mm. Vaig pensar que per el seu preu, bé podia arriscar-me i provar-lo. La sorpresa va venir quan al segon llançament ja havia clavat un peix. A partir d'aquí m'ha demostrat que és un esquer molt pescador.


El Crack és un long minnow de 175 cm que es fabrica en versió que sura (floating) i en versió enfonsada (sinking). Les diferències entre elles són més bé poques. A simple vista diria que es mouen igual. La diferència més gran són els 5 grams més de la versió enfonsada. I parlant de pesos, cal dir que la versió floating, segons les especificacions de la caixa, pesa 29 grams i la versió sinking, també segons ens diuen, pesa 34 grams. Això no és cert del tot. L'esquer, com ha comprovat en Ricky, pesa tres grams més del que marca la caixa, ja que cal sumar-li el pes de les robadores.


Si parlam de materials i de la seva construcción podem dir que és un esquer molt dur i preparat per a poder donar-li batalla durant molt de temps. Els seus hams son els típics que monta la casa YKR:  els VMC 9626 PS del número 4 vermells. Són molt robusts, forts i gairebé inoxidables. Jo no els he hagut de canviar encara ni li han sortir restes de rovell, tot i que l'he emprat moltíssim. La pintura també és a prova de bombes. Dura moltíssim i només amb grans cops i molt d'us és desprèn. Tampoc he tingut problemes amb rompudes de pala anterior, ni res per l'estil. Ja en podrien aprendre un poc les cases que fabriquen esquers caríssims i que en una sola sortida queden marcats o se'ls rovellen les robadores.


Quan al llançament diria que és un esquer volador. Arriba llunyíssim gràcies al seu cos allargat, el seu pes i al seu sistema intern de contrapesos que l'impulsen cap a l'horitzó. I és que a dins l'YKR Crack hi té instal·lat un sistema de dos pesos de tungsté que corren per una doble varilla. Només sacsejar l'artificial es nota el fort cop interior.


Dit tot això només em queda comentar la seva natació. Tot i ser un esquer gran i pesat, té un rolling i un wobbling molt marcats que s'activen des de la primera petita estirada. Crec que la versió floating, que profunditza menys d'un metre, té una mica més de nervi, però és una qüestió de sensacions. Fins i tot a poca velocitat fa un moviment de cua molt atractiu que va a més si augmentam la velocitat de recollida. Per altre banda, tant la versió que sura com la que s'enfonsa les he provat en condicions de molta mar i vent i les dues han respost perfectament.


Com deia, aquesta és una esca que m'ha acompanyat ja en moltes sortides i que m'ha donat captures des del primer dia. A més, he pescat amb els tres colors que tenc a la caixa actualment. Per això no deix de recomanar-la. I sé que no som l'únic que hi té predilecció, ja que a la botiga que els compro gairebé no en queden. Si podeu, no deixeu de provar-lo, estic segur que no us decepcionarà.

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

divendres, 1 d’abril del 2016

Pesca de sípies a Mallorca

La temporada de calamars ja s'està acabant i hem entrat de ple en la temporada de sípies. Per això dedicaré un article a parlar de la pesca d'aquests cefalòpodes tant i tant agresius i espectaculars.




Quan arriba la primavera les sípies s'activen molt a les nostres costes i agafen mides que la resta de l'any no trobam. És el moment d'anar a pescar-les, ja sigui perquè són exquisites o perquè les volem emprar d'esca per a futures sortides de pesca. Vull destacar que algunes de les darreres sípies que agafàrem estaven ovades i convé, si ens n'adonam, que les tornem a la mar perquè hi hagi futures generacions.


No hem de tenir por de posar un ocellet gran, són capaces de picar a esquers més grans que elles
L'equip per a percar-les és bàsicament el mateix que empram pels calamars. Una canya d'spinning lleuger (10-30 o 15-50) o bé una canya d'eging d'accions fins a 3,5 o 4. El carret pot ser petit, des d'un tamany 1000 fins a un 4000. Qualsevol cosa va bé, ja que les sípies no donen gens de guerra. Pel que fa a la línia, jo recomano sempre emprar fil trenat. La poca força de les sípies al picar fa que molts cops ni es noti la picada, sinó que notarem simplement un augment de pes. El trenat ajuda bastant a notar-ho. Per altre banda, el trenat, al ser més directe, ens ajudarà a clavar-les millor. Això sí, sempre hi posam un baix de fluorocarboni (entre 0,5 i 1 metre i no fa falta que sigui gruixut, amb un 0,25 n'hi ha de sobres).


Yo Zuri Bottom Shrimp, específic i molt efectiu per les sípies

Quan als ocellets o esquers per a pescar-les, tot depèn del fons on les cerquem. Generalment s'empren els mateixos ocellets que pels calamars, però fent-los anar més "tranquils" i prop de fons. Si són fons arenosos de certa profunditat hi ha uns ocellets que són molt efectius, els Yo Zuri Bottom Shrimp. Ténen un plom que fa que l'esquer arribi ràpid al fons i el poguem moure a botets sempre prop de fons. En cas de fons de poca profunditat o en els que hi hagi algues o llims, en els que els ocellets no puguin tocar el fons, recomano emprar ocellets de profundització lenta. Els que millor resultat m'han donat són els clàssics Yo Zuri Ultra (els barralets de tota la vida).

Yo Zuri Ultra (com el que surt al vídeo, però d'un altre color, molt efectiu)

La tècnica de pesca és molt senzilla. És tracta de moure l'esquer lentament a prop de fons o directament sobre el fons pegant botets. Inclús no està de més fer aturades de tant en tant. Les sípies, quan estan agressives són capaces de picar quan fem estirades fortes (com les que fem pel calamar), però generalment s'ho miren un poc abans de fer la seva picada. L'atac sol esser ràpid i fulminant. A partir d'aquí cal pegar una estrabada forta per tal de clavar l'animal a la corona, ja que molts cops s'enganxen per la meitat de l'esquer sense arribar a clavar-se. D'aquesta manera es perden moltes picades. Però no hem de passar pena, les sípies són animals molt agressius i per això, si se'ns n'ha desclavat una, és molt probable que ens torni a picar al següent llançament. Per cert, no oblideu de dur un salabre o gambaner: imprescindible per aquesta pesca.




Als dos vídeos és veu molt clarament com moure l'esquer per un fons d'algues i llims i com ataquen les sípies. Com veureu, la càmera (Wolf cam) impedeix que facem bé la clavada i per això la sípia es desenganxa. Però, com us deia, al següent llançament torna a picar.



Els vídeos els vull agrair al meu company de pesca Joan, que és un crack i se'ls va currar amb molta paciencia.
Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.